dinsdag 18 mei 2010

I love SM

Eens in de zoveel tijd eens flink met de billen bloot en de klappen van de zweep opvangen. SM: óf je bent er verslaafd aan, óf je bent er fel op tegen. Er is geen gulden middenweg. Misschien ook wel logisch eigenlijk, want het kan best extreem worden als je het uit de hand laat lopen…


Waar we het denk ik allemaal over eens kunnen zijn, is dat de drang naar SM begint met nieuwsgierigheid. Je ziet iemand lopen, meestal een onbekende, die je om een bepaalde reden interessant vindt, soms zelfs aantrekkelijk. En daar beginnen de vragen. Wat voor wereld zou er achter dat gezicht schuilgaan? Zou hij (of zij) aan SM doen…is hij er het type voor? Je observeert hem nog even wat langer, bekijkt hem van top tot teen. Zijn lichaamshouding, de manier waarop hij praat, de manier waarop hij met andere mensen omgaat. Voelt hij zich op zijn gemak in gezelschap, of is hij het schuwe en ogenschijnlijk verlegen type (met SM weet je het nooit).

Totdat je voor jezelf hebt vastgesteld: ja! Dit is er zeker één die zich laat verleiden tot licht narcistische SM praktijken. Je hart gaat automatisch sneller kloppen bij dit besef en je vraagt je duizend dingen tegelijk af. Van wat voor SM zou hij houden? Doet hij het anoniem of mag de hele wereld het weten? Is hij zo verslaafd dat het zelfs tussendoor in de pauze moet, of trekt hij er eens in de zoveel tijd een avond voor uit? Die niet te stoppen nieuwsgierigheid, dat is wat alle SM freaks kenmerkt.

Er zijn in mijn ogen 2 soorten SM lovers. De passieven die het leuk vinden om te kijken en de actieven die er flink op los gaan en elke week wel nieuwe slachtoffers maken. In mijn geval is het nog een tikje erger. Ik vind SM zó leuk, dat het deel uitmaakt van mijn werk. Sterker nog, de inspiratie voor deze blog speelde afgelopen week bij me op, omdat mijn collega’s me de bijnaam ‘SM Queen’ gaven. Emanuelle, de SM Queen. Ben ik even blij dat mijn vader niets van SM weet…hij zou er nog verkeerde dingen van denken.

Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Er zijn ook fanatieke tegenstanders van SM (ongelofelijk, maar er is ergens een roestige tinnen blik opengetrokken waar een klef kluitje SM haters uit te voorschijn kwam). Afijn, deze felle tegenstanders vinden het bizar, zo niet gestoord, dat er mensen zijn zoals ik, die het fijn vinden om zich kwetsbaar op te stellen en zich op die manier bloot te geven aan anderen. Mijn tegenargument is dan altijd dat je het zo bont en blauw kan maken als je zelf wilt. Bij SM lijkt het misschien alsof je je helemaal overgeeft, maar feit blijft dat je zelf de touwtjes in handen hebt, of in ieder geval zou moeten hebben.

Toegegeven, dit gaat tot mijn grote spijt wel eens mis. Ik doe dit al een tijdje en heb al heel wat voorbij zien komen. Mensen die geen grenzen weten te stellen en letterlijk zichzelf of anderen kapot willen maken. De grofste, meest onrespectvolle opmerkingen gaan dan publiekelijk over en weer. Sommige mensen vinden het dan ook nog leuk om daar gênant fotomateriaal aan toe te voegen. Hoewel sommige slachtoffers dit naar mijn idee een beetje uit kunnen lokken en terecht op de blaren moeten zitten, zijn dit SM praktijken die ik niet ondersteun. Ja, SM kan pijnlijk zijn en soms mensonterend. Daar moet je tegen kunnen, maar we moeten ook wel een beetje lief blijven voor elkaar. Het is daarnaast ook een kwestie van aanvoelen wat er bij je past. Het ene SM clubje is het andere niet en ze hebben allemaal hun eigen omgangsvorm en regels die je moet respecteren. Ik ben fan van allemaal, maar dat komt misschien omdat ik moeite heb met keuzes maken…

Ik heb het hier natuurlijk over de SM van Sociale Media. Hyves, Facebook, Linkedin, Youtube, Twitter, MSN, Blogger: het zijn dé communicatie middelen van 2010. En dan noem ik uitsluitend de meest bekende, de lijst is eindeloos lang. En wat een verademing dat Sociale Media niet alleen besteed zijn aan de generatie ‘ik ben geboren met een laptop op mijn schoot’. Nee, ik las pas nog op Facebook dat een vriend van mij zijn oma van 80 aan het hyven heeft gekregen. En mijn neefje van 12 heeft meer Hyves vrienden dan ik. Generatie SM dus, maar dan voor alle leeftijden!

Share |

10 opmerkingen:

 1. Hij is geweldig!! Ook al dacht ik eerst dat je gewoon écht aan SM deed haha :)
  Je kunt echt goed schrijven Eempie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oei, terwijl we het erover hebben gehad, zat ik toch nog tot de laatste alinea te twijfelen...sterk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel leuk stuk, lekker vlot geschreven! Je moet wel echt tot het eind doorlezen, anders ga je je nog hele rare dingen in je hoofd halen...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik dacht eerst ...... wow je hebt lef en bent kinky, maar zoals altijd weer steen goed geschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Grrrrrr.
  Ik dacht echt: Sjeesus, wat is er misgegaan met mijn lieve kleine dochter.
  Je bent erg...(goed!)
  Kusjes
  Paps

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een heel goed stuk, mooi en vlot geschreven. En als iedereen je verhaal ter harte neemt wordt het nog fijner communiceren via alle media. Je mag trots zijn op jezelf als je problemen zo kunt uitdrukken.
  Dus voor iedereen lees dit verhaal en denk eraan; "Als je doet wat je altijd al deed, krijg je ook wat je altijd al kreeg".
  RESPECT dat is in dit verhaal het sleutel woord laten we hier met zijn alllen aan werken.

  Groetjes,
  Harry Reijersen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. mooi geschreven verhaal met een heerlijk dubbele bodem.

  Social Media is de toekomst, want de toekomst zijn we zelf..

  x Jap

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dametje dametje je laat mensen rode wangetjes krijgen als ze denken jou opeens wel heel persoonlijk te leren kennen... Krijg ik in Azië ook af en toe een SM praktijkje van je?!?! Would be great! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Fantastisch stuk! Erg leuk, makkelijk leesbaar en zo actueel.

  Grtz!

  BeantwoordenVerwijderen